Vi vill betona att rökning i sigär såklart skadligt och dödligt och inget vi kan rekommendera som livsstil

ATT PUFFA EN STUND I LUGN OCH RO...

Så var det dags att ta fram en Cohiba och koppla av en stund. En Classica Robusto Tubos... Låter fånigt men tuben är fantastiskt estetiskt tilltalande och du lockas ett kort ögonblick att nästan lukta på den för att fånga den fullständiga njutningen. Du vrider av dess lock och låter cigarrens lukt sakta flyta ut ur tuben. Med en enkel knackning låter du cigarren åka ut en bit och fattar den försiktigt med tumme och pekfinger och drar ut den i sin fulla längd. En underbar doft leker sig upp mot din näsa och du för cigarren tätt intill för att kunna få hela dess arom genom doften i dina lungor. En doft utan dess like möter dig och du ler.

Efter att ha rullat den försiktigt mellan din tumme och pekfinger tar du fram din cirkelskär snoppare och låter den smidigt och enkelt sjunka in i cigarrens ände. Med ett enkelt litet tryck och en smidig handrörelse tar du bort täckbladet så du kan börja puffa. Du låter läpparna konstatera att den är perfekt i rundning och ingen tobak lossnar och stör upplevelsen. Du tar fram din tändare, slår till lågan och ser den helblå slå ut. Med en enkel rörelse för du cigarren försiktig i fyrtiofem graders vinkel mot utrymmet precis över den blå lågan och rullar den försiktigt samtidigt som du ser att den börjar glöda. Du är noggrann och låter hela cigarrens ände få smaka på värmen så att den glöder lockande. Du släcker tändaren och tar upp cigarren och låter den glödande änden röra sig en bit från näsan samtidigt som du drar in dess arom. Med en suck för du cigarren till munnen och låter den vila mot läpparna och drar förnöjt din första "puff"! Du låter röken rulla runt i gommen och känner verkligen dess smak och med ett lätt men tyst stön puffar du ut den tjocka och väldoftande röken i ett litet moln framför dig.

Du låter kroppen slappna av, sjunker ner i din fåtölj och blundar ett kort slag. Ännu ett andetag med en rejäl puff och ännu ett rökmoln framför dig. Du sträcker dig efter ditt glas med mörk rom, rullar romen i glaset och låter sedan ett klunk blandas i din munhåla innan du förnöjt sväljer den med ett belåtet leende. Samtalen kan börja, kloka ord kommer utbytas och du ger din kropp och själ en stund välbehövlig lugn och ro. En cigarr är nog aldrig fel...

Per 20180221

ETT BESÖK PÅ BROBERGS...

Du närmar dig med den där lagom sinnesstämningen av en bra stund fram för dig. Du kliver in i "templet", ja, vi kallar deras butiker för tempel, och möts snabbt av den omisskännliga doften av kvalitetstobak. Strax möter en av "översteprästerna", okay, man kan kalla dem personal också, upp och undrar artigt om de kan stå till tjänst. En kort stund senare glider dörren till "templets" heliga rum upp och du går in ett perfekt tempererat och korrekt reglerat rum när det gäller luftfuktighet och överväldigas av alla aromer från en till synes oändlig mängd cigarrer.

Med van och fast vägledning för en av "översteprästerna" ett resonemang med dig om dina önskemål och behov. Ni pratar om skillnaden mellan en Davidoff Escurio och en Zino Z-klass och utbyter åsikter om den nya Camacho och den spännande Winston Churchill Late Night. Tankar utbyts om hur stor skillnaden är mellan Olivas Serie V och Serie V Melanio och vilket format som är klokast att njuta av en kylig höstdag, petit eller robusto.

Efter en lång stunds "njutning" kliver ni ut ur "det heliga rummet" med en ask välfylld med några goda cigarrer och för ett trevlig samtal vid disken innan betalning om fördelarna med en rundskärsnoppare före en vinkelskärsnoppare. Med ett belåtet leende och ett artigt och trevligt "välkommen åter" går du mot dörren och längtar till kvällen då du får tända en av de nyinköpta cigarrerna och känna dess arom i din gom.

"Julshoping" kan faktiskt vara riktigt kul!!!

Per 20171130VÄRLDEN BEHÖVER MER TID FÖR TANKE OCH REFLEKTION!

En vällagad bit mat, lite väl vald dryck till, några trevliga vänner och plötsligt sitter ni där och njuter tillsammans av var sin god cigarr efter middagen över en kopp kaffe och ett glas njutningsfull mörk rom. Stressen försvinner, du puffar förnöjt på din cigarr, låter röken rulla runt i munnen innan den blåses ut i ett litet moln. Tankar börja vandra, plötsligt diskuterar ni i lugn och ro om stort och smått i en stor värld. Synpunkter byts och det reflekteras över olika vinklar och perspektiv på frågor som kanske normalt aldrig kommit upp till diskussion. Ingen brusar upp, ingen blir arg och ingen skulle få för sig att skälla på någon annan. Cigarren har gett er den sociala stunden ni alla behövde...

Javisst, rökning ÄR skadligt och inte alls något som jag kan rekommendera i stor skala. Ändå är det intressant att se cigarren som historisk företeelse. Det sägs att den förste europé som rökte en cigarr var Columbus när han kom till sydamerika och bjöds på något cigarrliknande av ursprungsbefolkningen. Cigarren har sedan haft en sorts ställning hos de priviligerade i samhället som lyxprodukt och många är de berättelser om mormor eller farmor som gått runt i finrummet och blåst ut cigarrök för att ge en bild av ett välbärgat hem.

Ändå har den haft en speciell effekt. Är det en slump att så många historiskt betydelsefulla människor som Winston Churchill, Charlie Chaplin, Franz Liszt, Mark Twain, Berthold Brecht, Charles de Gaulle, John F Kennedy, Groucho Marx, Ernest Hemingway, Alfred Hitchock och Thomas Alva Edison, bara för att nämna några, alla var kända njutare av en cigarr då och då. Det är såklart inte den enda förklaringen till deras framgång men visst har den betydelse. Att njuta en cigarr tar tid och tid är något vi sällan tar oss idag. Kreativitet uppstår sällan under stress, kreativitet kräver eftertanke och reflektion. Utan att vi tar oss tid att reflektera och låta våra tankar fritt vandra försämrar vi också vår kreativa förmåga.

Cigarren i sig förändrar ingen värld men dess funktion och natur, ett social njutningsmedel som kräver tid för att njutas, kan definitivt inte underskattas i en värld där allt ska gå snabbt och helst vara klart igår. 

Så, puffa på där ute! Ta er tid och njut en cigarr då och då och låt tankarna vandra. Det är det som skapar livskvalité!

Per 20171030